Jesen postreže s številnimi dobrotami, med katerimi je tudi sladko in slastno grozdje. Sveže utrgan grozd je prava poslastica. Če imamo svežega grozdja na pretek, ga lahko za nekaj dni in tednov tudi shranimo.
V primerjavi z večino drugega sadja grozdje vsebuje bistveno več ogljikovih hidratov v obliki glukoze. Zato je zelo primerno za hitro oskrbo telesa z energijo, na primer pred športnimi dejavnostmi. Poleg tega je grozdje polno zdravih sestavin.
Poleg vitaminov to vključuje tudi dragocene minerale in elemente v sledovih, kot so železo, kalij, fosfor in cink. Grozdje vsebuje tudi tako imenovane flavonoide. To se nanaša na sekundarne rastlinske snovi, ki lahko vežejo proste radikale v telesu.
Veliko pomembnih hranil se nahaja v grozdnih pečkah, iz katerih se stisne zdravo olje grozdnih pečk. Naj bo temno rdeče ali svetlo zeleno – ko gre za grozdje, ločimo grozdje, namenjeno predelavi v vino in namizno grozdje. Medtem ko iz prvega pripravimo sok ali vino, drugi tvori nekoliko večje plodove in je namenjeno uživanju.
Grozdje je najbolje shraniti v posebnem predalo za zelenjavo v hladilniku. Tam grozdi ostanejo sveži teden ali dva. Grozdje lahko hranite na sobni temperaturi približno teden dni, če redno prebirate gnilo sadje in pazite, da se grozdje med seboj ne zmečka.
Za razliko od mnogih drugih vrst sadja z visoko vsebnostjo vode, grozdje brez težav tudi zmrznemo in po odtajanju ne postane kašasto.
Da bi sadje lahko dolgo uživali, je priporočljivo shraniti čim bolj sveže sadje. Pazimo, da so grozdne jagode čvrste in debele, peclji pa zeleni. Drug znak svežine je lesketajoča bela plast, ki prekriva jagode in je naravna zaščita pred gnitjem. Pred uživanjem grozdja jo preprosto speremo.
Grozdje ne sme biti zmečkano ali poškodovano. Da grozdi ostanejo dlje časa sveži, naj ne ležijo drug na drugem v skledi s sadjem, ampak jih razprostremo na ravnem krožniku. S tem preprečimo mečkanje in prezgodnje gnitje grozdja.
Sadje, shranjeno v senčnem prostoru pri sobni temperaturi, se bo obdržalo približno en teden. Še bolje pa je, da sadje hranimo v predelu za zelenjavo v hladilniku.
Za razliko od mnogih drugih vrst sadja lahko grozdje brez težav shranimo v hladilniku. Pri nizkih temperaturah se še veliko bolje ohranijo in ostanejo sveži en do dva tedna. Pomembno je, da ohlajeno grozdje vzamemo iz hladilnika približno četrt ure, preden ga pojemo. To grozdnim jagodam omogoča, da pravilno razvijejo svojo polno aromo.
Če je namizno grozdje že počilo in dobilo rjave, kašaste lise, običajno ni več dobro. Takšne gnile plodove je treba redno trgati in prebirati.
Grozdje lahko enostavno in brez težav zamrznemo. Za razliko od drugega sadja z visoko vsebnostjo vode, po odmrzovanju ne postane kašasto. Če želimo grozdje zamrzniti, ga najprej operimo in grozdne jagode potrgamo s pecljev. Da se ne bodo zmrznili drug ob drugem in jih bo pozneje težko ločiti, lahko sadeže najprej zamrznemo na pladnju ali krožniku in jih nato preložimo v zamrzovalne vrečke ali posode.
Nasvet: Zamrznjeno grozdje je čudovita sadna alternativa ledenim kockam.
Če se boste odločili in grozdje vendarle predelali v sok, si preberite članek Predelava sadja v sokove in preverite našo bogato ponudbo.
Zaupajte nam vaše vprašanje in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.