OBVESTILO: Zaradi praznikov bo podjetje Metrob med, 29.3.2024, od 13.00 dalje, in do vključno 1.4.2024 zaprto. Vsa spletna naročila bomo odpremili po 2. 4. 2024. Hvala za razumevanje.
Moj račun  
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Hitra dostava
Poskrbimo, da je vaše naročilo odpremljeno in dostavljeno v najkrajšem možnem času.
Široka ponudba
V naši spletni trgovini lahko izbirate med več kot 600 izdelki visoke kakovosti.
Varen nakup
Nakupujte brez skrbi, vaši podatki so pri nas na varnem.
Strokovnost in kakovost
Smo strokovnjaki na področju nege in varstva rastlin, zato ponujamo le kakovostne izdelke.

Predelava sadja v sokove

Sadjarstvo in vinogradništvo | 16 septembra, 2022

Izdelava domačega jabolčnega soka brez filtracije

Zrelo sadje temeljito operemo v pitni vodi, saj v soku ne želimo okusa po blatu ali travi. Sadje zmeljemo v kašo. Na zraku zmleto sadje hitro oksidira, zato je najbolje, da že med mletjem dodajamo v vodi raztopljeno askorbinsko kislino (vitamin C). Drozgo v preši stisnemo v sadni sok. Takšen sok je stabilen samo krajši čas in zato namenjen takojšnji porabi.

Askorbinska kislina

7,65  - 35,72 

Poglej izdelek

Sok, namenjen nekaj mesečnemu skladiščenju moramo očistiti nekaterih komponent, kot na primer beljakovin in grenkob. V ta namen soku dodamo najprej v vodi raztopljeni bentonit Puranit, ki veže beljakovine, za njim pa v mlačni vodi raztopljeno drobnozrnato želatino, ki veže v soku prisotne neželene grenkobe. Med dodajanjem bentonita in želatine sok dobro premešamo. Želatina in grenkobe se na dno posode sesedejo hitreje z dodajanjem kremenčevega čistila (Becosol).

Visoko aktiven bentonit Puranit

2,00  - 42,30 

Poglej izdelek
Želatina granulat za bistrenje pijač
23,72 
Poglej izdelek
Becosol 30 za hitro bistrenje pijač

5,34  - 7,37 

Poglej izdelek

Sok pustimo v posodi približno 12 ur, nato pa bistri del odtočimo od usedline. Sok nato segrevamo na 80-85ºC (pasteriliziramo) in nalijemo v sterilizirano posodo (cisterne s plavajočim dnom, predhodno oprane z vrelo vodo ali sterilizirane steklenice).

Navedeni postopek ima prednost pred hladnim preprečevanjem naknadnega vrenja, ki je mogoč z dodajanjem kalijevega sorbata. Sok konzerviran s kalijevim sorbatom je obstojen dalj časa samo v hladnih skladiščnih prostorih.

Preberite si tudi