Moj račun  
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Hitra dostava
Poskrbimo, da je vaše naročilo odpremljeno in dostavljeno v najkrajšem možnem času.
Široka ponudba
V naši spletni trgovini lahko izbirate med več kot 600 izdelki visoke kakovosti.
Varen nakup
Nakupujte brez skrbi, vaši podatki so pri nas na varnem.
Strokovnost in kakovost
Smo strokovnjaki na področju nege in varstva rastlin, zato ponujamo le kakovostne izdelke.

Zimska rez sadnih dreves

Splošno | 4 februarja, 2025

Topli in sončni zimski dnevi so pravi čas za pomembno delo v sadovnjaku. V tem času izvajamo rez sadnega drevja in jagodičevja, obenem pa še opravimo prvo škropljenje.

Rez sadnih dreves je potrebna vsako leto, ne le zaradi obilnejšega pridelka, vendar tudi zaradi letnega prirasta in rodnosti drevesa. Pregosta krošnja spodbuja glivična obolenja in senčenje plodov, kar privede k počasnemu dozorevanju plodov. Izvaja se v času mirovanja drevesa, v lepem in suhem vremenu, v času brez zmrzali.

Vse od novega leta in vse do cvetenja opravimo zimsko rez v sadovnjaku. Če drevo obrežemo bolj zgodaj, bolj močno odžene. Če rez izvedemo bliže času cvetenja, so rastline bolj dovzetne za napade škodljivcev in bolezni.

Pomen zimskega obrezovanja in vpliv na plodnost dreves 

Rez izvedemo tako, da dobimo pravilno razmerje med starim in mladim lesom in sicer na mladem lesu puščamo rodne brste, star les pa izrezujemo.

Razlikujemo generativne (rodne) in vegetativne brste. Prepoznamo jih po obliki, kjer so rodni brsti debelejši in bolj zaobljeni, vegetativni pa manjši in na koncu bolj špičasti. Iz vegetativnih brstov se razvijejo poganjki, iz generativnih brstov pa cvetovi in kasneje plodovi.

Pri pečkarjih (jablana, hruška, naši) so v marcu rodni brsti že prav lepo prepoznavni. Ti so namreč lepe okrogle oblike, najdemo jih na koncu 1 – letnih poganjkov. Ti poganjki so lahko zelo dolgi, ali pa krajši (5-10 cm), oboji pa se zaključijo z rodnim brstom. Najbolj kakovosten rodni les je kratek, od 5 – 10 cm. Odvisen je tudi od sadne vrste in sorte. Prav nasprotno od koščičarjev, kjer bolj cenimo dolge poganjke, ki jih imenujemo rodne šibe.

Pri vseh sadnih vrstah je priporočljivo, da izrezujemo poškodovane veje in bohotivke (pokončno rastoči poganjki) ter porežemo poganjke, ki izraščajo iz tal. Krošnja drevesa naj bo čim bolj zračna, tako da izrezujemo veje, ki rastejo v notranjost. Veje obrezujemo tako, da ne puščamo čepov (veje izrežemo čim bolj ob deblu). Rez na čep je priporočljiva takrat, kadar želimo na tistem mestu pomladiti rast. Za večjo rodnost in bolj osvetljeno drevo puščamo en provodnik (centralna os) iz katerega izraščajo ogrodne oziroma rodne veje. Režimo debelejše veje, saj so te večji porabniki energije.

Krošnja v obliki piramide

Z rezjo sadnega drevja vedno začnemo na vrhu drevesa. Najprej uredimo zgornje etaže in se pomikamo navzdol. Številni vrtnarji tako odkrijejo, da v spodnji etaži skoraj nimajo dela. Saj enodebelno drevo vedno oblikujemo samo z enim vrhom. Etaže pa morajo biti z rezjo skrajšane tako, da ne senčijo tistih pod sabo. Zato imamo največ dela v zgornjih dveh etažah, kjer izrezujemo bujne poganjke in krajšamo predolge veje.

Rez sadnega drevja

Za pravilno rez potrebujemo kakovostne škarje z močnim in ostrim rezilom. Osnova vsega so ročne škarje, med katerimi so večna klasika, sinonim za kakovost, škarje Lowe št. 6. Poleg ročnih, potrebujemo škarje s podaljšanim ročajem – Teleskopske škarje Lowe 100 cm in z njimi doseže vse etaže pri sejancih in srednje močnih podlagah (MM 106).

Škarje Löwe št. 6, raven ročaj
68,46 
Poglej izdelek
Škarje za veje Lowe 100cm
Škarje Löwe, 100 cm
123,83 
Poglej izdelek

Veje na drevju so lahko velikokrat predolge, zato jih krajšamo na bolj položen poganjek. To naredimo tako, da predolgo vejo odrežemo tam, kjer izrašča krajši poganjek, ki je pod položnim kotom ter so na njem rodni brsti. Pri rezi pečkarjev vedno pazimo, da naredimo raven rez in ne puščamo čepov. Iz čepov namreč hitro odženejo vejice, ki jih ne potrebujemo. Posamezne veje lahko tudi krajšamo, a do stranskih poganjkov, ki se zaključijo z rodnim brstom.

Debelejše veje, ki rastejo navpično navzgor ali navzdol iz hrbtišča veje, imenujemo bohotivke. Te so velike porabnice hranil, zato jih največkrat izrežemo. Če pa rastejo bolj v vodoravnem položaju, jih lahko tudi upognemo. V vodoraven položaj upogibamo tudi mlad enoleten les, najbolje do kota 45 °.

Tako vzgajamo mlad les za naslednja leta, ki bo nadomestil star, slabo roden les.

Zelo pomembno je tudi izrezovanje vej, ki se drgnejo ena v drugo, kar povzroča rane in vhodno točko za bolezni in škodljivce. Prav tako izrezujemo veje v sredini krošnje, na katerih ni plodov in le polnijo krošnjo.

Vpliv vremenskih razmer na obrezovanje

V zimskem in pomladnem času pazimo, da med obrezovanjem ne prihaja do zmrzali in da so drevesa popolnoma suha. Najboljše, da izberemo lep sončen dan in naj bo po obrezovanju vsaj 3 dni suho vreme, brez dežja ali snega. Da preprečimo pokanje lesa pri nizkih temperaturah in vdor mikroorganizmov pri visokih, lahko uporabimo COMPO cepilno smolo, ki učinkovito zapre in zaščiti rano.

COMPO Cepilna smola Lac Balsam
Čas uporabe: celo leto

10,80  - 23,79 

Poglej izdelek

Predno se lotimo rezi sadnega drevja, je nujno poznati za katero sadno vrsto gre.

Katero sadno drevje se obrezuje v tem času?

Zimsko obrezovanje je primerno za vsa sadna drevesa. Prej v sezoni se posvetimo pečkarjem (jablane, hruške, naši,… ), nato koščičarjem (češnje, slive, breskve, …) in na koncu obrežemo še kaki. Rez vedno prilagodimo vremenskim razmeram.

Rodni les:

Rodni les pri pečkarjih (jablana, hruška) je na enoletnem lesu, ki izrašča iz dvoletnega lesa. Rodni brsti so na koncu poganjkov. Plodove lahko pričakujemo na brstičih (do 5 cm dolg poganjek), brstikah (do 10 cm dolg poganjek), rodnih šibah (daljši poganjek) in tudi na zveriženem rodnem lesu. Pri obrezovanju pečkarjev odrežimo vse veje, ki se križajo, so poškodovane in tiste, ki izraščajo iz tal. Bohotivke skoraj ne dajejo rodnih brstov, zato jih izrezujemo.

Koščičarji (češnja, breskev, sliva) naredijo rodne brste ob straneh enoletnih vej. Rodni les pri koščičarjih je na brstikah, rodnih šibah (40 cm dolg poganjek), majskih kiticah (3 cm kratek poganjek, okrog katerih se razvijejo cvetni brsti). Pri starejših češnjah lahko pričakujemo najdebelejše plodove na majskih kiticah.

 

Malo drugače je pri kutini, pri katerih so krošnje vedno videti neurejene in redke, vendar je to v njihovi naravi in tega z reznimi ukrepi ni mogoče preprečiti ali popraviti. Pri kutinah se vodilne veje z leti nagnejo proti tlom in imajo na koncih goste, metlaste veje, ki jih izrezujemo.

Da se izognemo grdim rezom in cefranju vej, uporabimo ostro in kvalitetno orodje: Škarje Lowe št. 6, Teleskopske škarje 100 cm in žago Stocker Zyklon.

Škarje Löwe št. 6, raven ročaj
68,46 
Poglej izdelek
Teleskopske škarje Stocker, 230-400 cm
146,00 
Poglej izdelek
Žaga Stocker Zyklon
23,90 
Poglej izdelek

Škropljenje z bakrom

V pomladanskem času opravimo tudi prvo škropljenje z bakrenimi pripravki. Ti krepijo rastline in delujejo na pogoste bolezni, kot je breskova kodravost, listna luknjičavost koščičarjev, škrlup in številne ostale. Zelo učinkovito bo škropljenje s sredstvom Cuprovin 50. Proti škodljivcem pa uporabimo oljne pripravke. Sam odsvetujem mešanje sredstev, saj se hitro sesiri.

Pri uporabi sredstev moramo temeljito omočiti celotno drevo. Če imamo velika drevesa, moramo imeti močno škropilnico, npr. Aku škropilnica Stocker HOBI 12L, s katero imamo ves čas enakomeren pritisk, kar močno olajša delo.

V času škropljenja in še vsaj 5 ur po škropljenju naj bo temperatura nad 5 °C. Če smo že pri delu, poleg dreves, poškropimo še vse jagodičevje in olesene okrasne rastline.

Bakrovo mineralno gnojilo Cuprovin 50
Čas uporabe: pomlad, poletje, jesen

5,90  - 17,15 

Poglej izdelek
Aku škropilnica Stocker HOBI 12L
141,68 
Poglej izdelek

Preberite si tudi