Prvi zvončki in žafrani so že odgnali, z njimi pa začnejo odganjati tudi trava in regrat. Kmalu bo tudi čas za nabiranje regrata, ki nas bo po dolgi zimi dobro okrepil z vitamini in minerali. Se sprašujete na katerih lokacijah dobro uspeva, kje ga smemo nabirati in kako ga najhitreje nabrati?
Raste pravzaprav vsepovsod, tako na pognojenih kot tudi na siromašnih tleh in prav tako tudi med tlakovci. Obožuje svetla mesta, pognojena tla in prenaša zelo nizke temperature. Pri nabiranju regrata smo pozorni na lokacijo, saj ni vseeno kaj damo v telo. Najbolje, da nabiramo na travniku ali njivi, ki ni sveže pognojena ali tretirana s pesticidi. Izogibajmo se tudi lokacijam, ki so ob cesti in ob sprehajalnih poteh, zaradi pasjih iztrebkov in urina.
Poznanih je veliko sort regrata, za uživanje pa je najboljši tisti, ki ima gosto nazobčane liste. Saj ne da so drugi strupeni, ampak je ta bolj aromatičen, ima bolj grenak okus.
Regrat najlažje nabiramo z nožem, in sicer spomladi, ko so listi še mladi, uporabimo jih v solatah. Užitni so tudi drugi deli rastline; korenina in cvet. Regrat vsebuje veliko kalija, listi delujejo diuretično (povečujejo izločanje urina), korenina pa pospešuje delovanje žolčnika in jeter. Prav tako je tudi zelo medonosna rastlina.
Nasvet: regrat je tudi aktivator komposta; spodbuja razvoj bakterij za hitrejši razkroj organskih odpadkov.
Zaupajte nam vaše vprašanje in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.