Moj račun  
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Hitra dostava
Poskrbimo, da je vaše naročilo odpremljeno in dostavljeno v najkrajšem možnem času.
Široka ponudba
V naši spletni trgovini lahko izbirate med več kot 600 izdelki visoke kakovosti.
Varen nakup
Nakupujte brez skrbi, vaši podatki so pri nas na varnem.
Strokovnost in kakovost
Smo strokovnjaki na področju nege in varstva rastlin, zato ponujamo le kakovostne izdelke.

Shranjevanje jabolk

Splošno | 12 oktobra, 2022
Shranjevanje jabolk

Če nam narava nakloni bogate jesenske darove, seveda težko vse naenkrat pojemo ali predelamo. Jabolka pa brez težav shranimo za dolge zimske dni, ko bomo hvaležno posegli po vitaminih polnem sadežu. Pripravimo smo nekaj nasvetov, kako pravilno shranjevati jabolka in katerim napakam se velja izogniti.

1. Grobo ravnanje z jabolki

Jabolka na prvi pogled izgledajo zelo čvrsta, lupina in notranjost pa sta občutljivi. Na obtolčenih mestih lahko začne sadež hitro gniti. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da jabolk ne stresamo z drevesa (najboljše je, da jih oberemo še ko so na vejah), da jih pazljivo polagamo v zabojčke, kjer jih bomo shranjevali in ne premetavamo preveč. Poškodovana lupina bo hitro privabila škodljivce in začela gniti. Pomembno je, da tako poškodovanih sadežev ne shranjujemo oziroma jih pravočasno odstranimo, da zavarujemo ostale, zdrave.

Nasvet: Pred shranjevanjem jabolk nikar ne umivajmo. Zaradi naravne plasti voska na lupini bodo jabolka dlje časa ostala sveža.

2. Shranjevanje napačnih sort

Vsako jabolko pa ni primerno za shranjevanje za ozimnico. Za to so primerna le tako imenovana ozimna jabolka, ki jih pobiramo od septembra dalje. Vrste, primerne za shranjevanje, so na primer „Cox Orange“, „Gala“, „ Berlepsch“, „Pilot“, „Jonagold“, „Topaz“ in „Rdeči Boskoop“. Te posebne sorte razvijejo svojo polno aromo šele čez nekaj časa po obiranju. Zorijo zelo počasi in pri tem izgubijo zelo malo tekočine. Sadeži postanejo pri zimskem skladiščenju še slajši, saj se škrob v kaši pretvori v fruktozo.

Druge, bolj zgodnje sorte jabolk, na drugi strani dozorijo hitreje in bi sčasoma v skladišču propadle. Najboljši okus imajo sveže. Jabolka, ki niso primerna za shranjevanje, je treba konzervirati na druge načine, na primer kot pire ali kompot.

3. Jabolka nikar ne shranjujemo skupaj z drugim sadjem in zelenjavo

Jabolka izločajo veliko plina etilena. To je plin, ki zagotavlja hitrejše dozorevanje drugega sadja in zelenjave v bližini. Če želimo spodbuditi zorenje drugega sadja, lahko to storimo tako, da sadje in jabolka postavimo skupaj v vrečko za zamrzovanje. Med skladiščenjem pa je to pospeševanje zorenja nezaželen učinek, saj skrajša rok uporabnosti sadja in zelenjave, sadje pa se hitreje pokvari.

Če je mogoče, jabolka shranjujemo ločeno od drugega sadja in skladišče redno prezračujemo.

Preberite si tudi