Čeprav slovenska tla pogosto vsebujejo naravno prisoten kalcijev karbonat, se v poletnih mesecih kljub temu pojavljajo simptomi pomanjkanja kalcija pri številnih rastlinskih vrstah. Med najpogostejšimi znaki so črnenje in odmiranje plodov paradižnika, fiziološke motnje, ki agronome, pridelovalce in vrtičkarje vsako leto opozarja na pomen pravilnega upravljanja z vodo in kalcijem.
Mnogi pridelovalci domnevajo, da je kalcija v tleh dovolj, saj analize kažejo visoko vsebnost kalcijevega karbonata (CaCO₃). Vendar je ta oblika za rastline slabo dostopna, zlasti v sušnih razmerah in pri visoki pH reakciji tal.
Za učinkovito prehrano rastlin je ključen vodotopni kalcij v talni raztopini, ki mora biti stalno prisoten v območju korenin. Ob pomanjkanju te oblike kalcija pride do fizioloških motenj v mladih tkivih, saj se kalcij v rastlini zelo slabo premika in ne doseže rastočih delov.
Suša in vročina – ključna dejavnika zmanjšane absorpcije kalcija
Visoke temperature in neredna oskrba z vodo bistveno zmanjšajo dostopnost kalcija, tudi če je njegova skupno prisotnost v tleh zadostna.
Kako prepoznate pomanjkanje kalcija?
Na plodovkah (paradižnik, paprika, kumare, melone) se pojavijo ugreznjene, nekrotične spremembe na distalnem (cvetnem) delu plodu paradižnika, rumeni robovi listov, odmiranje mladih vršičkov ter slaba odpornost plodov na skladiščenje. Na solatnicah in kapusnicah pokanje glav, notranja gniloba ter odmiranje rož pri cvetači in brokoliju. Na sadju (jabolka) pa grenka pegavost – rjave pege znotraj plodu, slaba čvrstost, večji kalo med skladiščenjem in večja dovzetnost za bakterijske gnilobe.
Težave najbolje odpravimo v treh preprostih korakih:
Pred cvetenjem: z Rasti Algoplasmin (40 g / 10 L vode) – Krepi koreninski sistem, izboljša sprejem hranil
Med rastjo plodov: z Rasti Plod (20 g / 10 L vode) – Ciljno dovaja kalcij v razvijajoče plodove
Uporabite tedensko do konca zorenja.
Zaupajte nam vaše vprašanje in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.