Moj račun  
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Hitra dostava
Poskrbimo, da je vaše naročilo odpremljeno in dostavljeno v najkrajšem možnem času.
Široka ponudba
V naši spletni trgovini lahko izbirate med več kot 600 izdelki visoke kakovosti.
Varen nakup
Nakupujte brez skrbi, vaši podatki so pri nas na varnem.
Strokovnost in kakovost
Smo strokovnjaki na področju nege in varstva rastlin, zato ponujamo le kakovostne izdelke.

Pobiranje in shranjevanje orehov

Splošno | 22 septembra, 2022
Pobiranje in shranjevanje orehov

Orehe pobiramo od sredine septembra do konca oktobra. Najpomembnejše orodje pri tem je potrpljenje. V nobenem primeru ne smemo stresati orehov z drevesa, saj lahko poškodujemo veje in drevo ter tako zmanjšate pridelek za naslednje leto. Poleg tega so orehi popolnoma zreli šele takrat, ko sami odpadejo z drevesa in se odluščijo iz zunanje lupine. Tedaj se popolnoma razvijejo tudi arome in orehi se ob pravilnem shranjevanju lahko hranijo več mesecev.

V sezoni obiranja od septembra je priporočljivo, da pokosite travo pod drevesom, da boste lažje našli in nabirali orehe na tleh. Odpadle orehe pobirajte sproti, če je le mogoče, vsak dan. Tako preprečite, da bi sadje začelo plesneti v vlažni travi, da bi postalo žrtev škodljivcev, kot je jabolčki zavijač ali odnesle živali kot zalogo za zimo.

Na kratko: Kako pravilno nabirati in shraniti orehe?

Zrele orehe prepoznamo po tem, da sami odpadejo z drevesa in sprva zelena zunanja lupina poči, se skrči in počrni. Ostanke zunanje lupine je treba popolnoma odstraniti z rokami ali grobo krtačo.

Za sušenje orehe razporedimo v enem sloju v škatle ali na rešetke in jih postavimo za nekaj tednov na toplo, zaščiteno mesto. Nato jih napolnimo v mreže, vreče iz jute ali raševine za nadaljnje skladiščenje in obesimo pod streho ali strop za boljše prezračevanje.

Kako dolgo lahko hranimo orehe?

Zreli, posušeni in nepoškodovani oreščki se lahko hranijo do dvanajst mesecev, ne da bi pri tem izgubili okus ali kakovost. Oluščene orehe hranimo v hladilniku približno mesec dni. Že sesekljani ali zmleti orehi hitro izgubijo okus in jih je treba čim prej pojesti ali predelati.

Nasvet: orehe lahko tudi zamrznemo, da jih bomo imeli vedno pri roki za peko ali kuhanje. Zamrznjene lahko hranimo do enega leta, vendar sčasoma izgubijo okus.

Praktični nasveti za nabiranje orehov

Zrele orehe prepoznamo po tem, da sami odpadejo z drevesa in sprva zelena zunanja lupina poči, se skrči in počrni. Pri pobiranju je priporočljivo nositi stara oblačila in rokavice. Taninska kislina, ki jo vsebuje lupina, lahko povzroči trdovratne madeže na tkanini in na koži.

Pobranim orehom popolnoma odstranimo ostanke zunanje lupine, pomagamo si z rokami ali grobo krtačo.

V nobenem primeru orehov ne smemo oprati z vodo. Vlaga in glivične spore lahko prodrejo do jedrca in povzročijo prezgodnje kvarjenje.

Koliko časa moramo sušiti orehe?

Očiščene orehe v enem sloju razprostremo v lesenih zabojih ali na rešetkah. Za sušenje orehov je primeren topel, zaščiten prostor ali prostor z 20 do 25°C in normalno, ne previsoko zračno vlago. Temperatura naj ne preseže 30°C, sicer olja iz orehov hitro postanejo žarka. Odvisno od vremena, vsebnosti vlage, sorte in pogojev v prostoru, se orehi sušijo od tri do šest tednov. V tem času razpršene orehe redno obračajte in izločite tiste s poškodovano ali plesnivo lupino.

Kakšen je najboljši način za shranjevanje orehov?

Za nadaljnje skladiščenje je suhe orehe najbolje dati v mreže, vreče iz jute ali raševine in jih obesiti v temnem in suhem prostoru. To zagotavlja enakomerno prezračevanje.

Pri sobni temperaturi od 10 do 18 °C so orehi lahko shranjeni tudi v ravnih košarah, lesenih pladnjih ali zabojih za sadje.

Pomembno je, da orehe v redno pregledujemo in poskrbimo, da poškodovane ali pokvarjene orehe redno odstranjujemo.

Ali lahko jemo orehe takoj po obiranju?

Orehi so še posebej dobrega okusa, ko so sveži. Preden jih zaužijemo, pa je treba odstraniti tanko belo lupino, ki obdaja orehovo jedrce. Ta vsebuje grenke snovi, ki se izgubijo z odvzemom vlage med sušenjem.

Preberite si tudi

Spletno mesto www.metrob.si uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih