Moj račun  
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Hitra dostava
Poskrbimo, da je vaše naročilo odpremljeno in dostavljeno v najkrajšem možnem času.
Široka ponudba
V naši spletni trgovini lahko izbirate med več kot 600 izdelki visoke kakovosti.
Varen nakup
Nakupujte brez skrbi, vaši podatki so pri nas na varnem.
Strokovnost in kakovost
Smo strokovnjaki na področju nege in varstva rastlin, zato ponujamo le kakovostne izdelke.

Kako zorimo kaki?

Splošno | 22 novembra, 2022
Kako zorimo kaki

Sorte kakijev:

Poznamo različne sorte kakijev, katerih plodovi se močno razlikujejo med seboj. Nekatere sorte lahko uživamo trde, druge pa je potrebno omediti, da so užitni. Pri trdo mesnatih sortah je pomembno, da ostanejo plodovi čim dlje na drevesu, med njimi štejemo sorte: O´gosho, Jiro, Cioccolatino. Druge sorte kakijev pa imajo pri obiranju trpek okus, zato jih je potrebno omediti, da izgubijo tanine. Med mehko mesnate sorte štejemo: Fuji, Tipo, Hachiya, Tono Wase.

ZANIMIVOST: Sorta Vanilija spada med trpke sorte, ki jo je potrebno omediti, da izgubi tanine. Če pa je oprašena z moškimi cvetovi, potem so plodovi užitni tudi trdi.

Obiranje kakijev:

 

Kakije obiramo v mesecu oktobru in novembru, odvisno ali je sorta zgodnja ali pozna. Pri obiranju smo pozorni, da ostaneta pecelj in čašica na plodu, najbolje da si pri tem pomagamo z vrtnimi škarjami. Plodove polagamo v gajbice, izogibamo se zlaganju drug na drugega, saj se pri tem radi poškodujejo.

- 10%
Univerzalne vrtne škarje Stocker 21
12,93 
Poglej izdelek

Medenje kakijev:

Za uspešno mehčanje plodov kakija so najbolj pomembni dejavniki temperatura ter plina etilen in CO2. Za hitro medenje kakijev obstajajo posebne celice, kjer se plodovi zmehčajo v 2-3 dneh. Tega principa se poslužujejo predvsem veliki pridelovalci. V celicah ohranjajo temperaturo 20 °C ter 90 % vsebnost CO2. Za manjše pridelke pa si poskušamo ustvariti podobne pogoje kar doma.

V gajbice, kamor smo nabrali kakije dodamo par jabolk in pokrijemo s PVC folijo, da ustvarimo prostor z več CO2 in zagotovimo pogoje za hitrejše zorenje plodov. Jabolka izločajo plin etilen, ki zagotavlja hitrejše dozorevanje drugega sadja. Gajbico postavimo v prostor s sobno temperaturo (20-25 °C) in počakamo teden dni, da kakiji dozorijo. Lahko jih shranimo tudi v posodo s pokrovom ali v zaprto vrečko. Dobro je, da vrečko ali posodo, kjer so kakiji na dva dni odpremo in prezračimo, tako se izognemo gnitju plodov ter pojavu temnih kolobarjev na kožici.

Zanimivost: Kaki je prava vitaminska bomba, saj vsebuje veliko vitamina C in A ter mineralov (kalcij, železo in fosfor).

Preberite si tudi

Spletno mesto www.metrob.si uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih