Poznamo različne sorte kakijev, katerih plodovi se močno razlikujejo med seboj. Nekatere sorte lahko uživamo trde, druge pa je potrebno omediti, da so užitni. Pri trdo mesnatih sortah je pomembno, da ostanejo plodovi čim dlje na drevesu, med njimi štejemo sorte: O´gosho, Jiro, Cioccolatino. Druge sorte kakijev pa imajo pri obiranju trpek okus, zato jih je potrebno omediti, da izgubijo tanine. Med mehko mesnate sorte štejemo: Fuji, Tipo, Hachiya, Tono Wase.
ZANIMIVOST: Sorta Vanilija spada med trpke sorte, ki jo je potrebno omediti, da izgubi tanine. Če pa je oprašena z moškimi cvetovi, potem so plodovi užitni tudi trdi.
Kakije obiramo v mesecu oktobru in novembru, odvisno ali je sorta zgodnja ali pozna. Pri obiranju smo pozorni, da ostaneta pecelj in čašica na plodu, najbolje da si pri tem pomagamo z vrtnimi škarjami. Plodove polagamo v gajbice, izogibamo se zlaganju drug na drugega, saj se pri tem radi poškodujejo.
Za uspešno mehčanje plodov kakija so najbolj pomembni dejavniki temperatura ter plina etilen in CO2. Za hitro medenje kakijev obstajajo posebne celice, kjer se plodovi zmehčajo v 2-3 dneh. Tega principa se poslužujejo predvsem veliki pridelovalci. V celicah ohranjajo temperaturo 20 °C ter 90 % vsebnost CO2. Za manjše pridelke pa si poskušamo ustvariti podobne pogoje kar doma.
V gajbice, kamor smo nabrali kakije dodamo par jabolk in pokrijemo s PVC folijo, da ustvarimo prostor z več CO2 in zagotovimo pogoje za hitrejše zorenje plodov. Jabolka izločajo plin etilen, ki zagotavlja hitrejše dozorevanje drugega sadja. Gajbico postavimo v prostor s sobno temperaturo (20-25 °C) in počakamo teden dni, da kakiji dozorijo. Lahko jih shranimo tudi v posodo s pokrovom ali v zaprto vrečko. Dobro je, da vrečko ali posodo, kjer so kakiji na dva dni odpremo in prezračimo, tako se izognemo gnitju plodov ter pojavu temnih kolobarjev na kožici.
Zanimivost: Kaki je prava vitaminska bomba, saj vsebuje veliko vitamina C in A ter mineralov (kalcij, železo in fosfor).
Preveri tudi: Zakaj kaki odvrže plodiče in kako to preprečimo?
Zaupajte nam vaše vprašanje in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.