Jagodičevje je odličnega okusa, prav tako pa velja za pravo super-sadje: vsebuje ogromno vitaminov, krepi naš imunski sistem, nekatere sorte pa imajo celo protivnetne lastnosti. Zato ni prav nič presenetljivo, da je čas poletnega pobiranja pridelkov vrhunec vrtnarskega leta.
Zagotovo ima vsak svojega favorita med jagodičevjem. No pri nas smo si enotni, da že komaj čakamo, da nam bodo na vrtu obrodile prve rdeče jagode! Ne le, da se slastne in dišeče kar stopijo v ustih, so prava poslastica, nenazadnje so tudi zelo zdrave.
Za to, da bo naš pridelek čimbolj bogat in zdrav, pa velja upoštevati nekaj nasvetov. Na koncu vam zaupamo tudi slasten recept za najboljše jagodne sladoledne lučke (ker verjamemo, da bo poletje in vročina kmalu tukaj). Ključnega pomena je ustrezna zemlja, dovolj hranilnih snovi in redno zalivanje, No, za zalivanje letos izdatno skrbi narava kar sama!
Jagodičevje na splošno obožuje zrahljano prst, bogato s humusom. Za sajenje uporabite visokokakovostno prst s sestavinami, ki so posebej prilagojene potrebam jagodičevja. Nato temeljito zalijte. Vendar pazite: prepričajte se, da voda ne bo zastajala. Glinasto prst lahko obogatite s kompostom, listjem ali peskom. Vrednost pH prsti naj bo po možnosti rahlo kiselkasta, med 5,5 in 6,0.
Rastline bodo obilico sladkih sadežev obrodile samo, če jim dovajate dovolj hranilnih snovi. Ko se pojavijo prvi poganjki, lahko rast spodbudite z gnojilom. Gnojilo s počasnim sproščanjem je dobra ideja, če želite gnojilo uporabiti le enkrat na sezono.
Za grme jagodičevja je treba dobro skrbeti tudi po obiranju plodov. Če želite pomagati svojim rastlinam, najprej odstranite plevel, ki raste pod grmičevjem, nato pa zrahljajte zemljo z grabljami in uporabite gnojilo za jagodičevje. Zatem dodajte zastirko iz pokošene trave ali slame. V času glavnega rastnega obdobja tudi okrog rastlin jagod natresite slamo, saj boste tako sadeže zaščitili pred umazanijo in gnitjem.
Čas obiranja jagodičevja je odvisen od sorte, ki ste jo izbrali (ali cveti zgodaj ali pozno, ali skozi leto sadeže obrodi večkrat itd.), in od nameravane uporabe. Več sonca kot prejmejo sadeži, in dlje kot počakate, bolj sladki in aromatični bodo sadeži. Zato je jagodičevje, ki ga nameravate pojesti takoj, najbolje obrati pozneje, sadeže, ki jih nameravate skuhati v marmelade in džeme, pa lahko oberete, še preden so popolnoma zreli. Jagode lahko pogosto obirate junija.
Polži imajo jagode še posebej radi. Rdečih jagod in drugih sadežev se lotijo ponoči in vam tako lahko uničijo ves pridelek. Za odganjanje polžev obstajajo posebni izdelki. Poleg pregrade za polže, pripravljene iz školjčnega apnenca, boste v našem naboru izdelkov našli tudi različne granulate z aktivnimi sestavinami, ki vam bodo pomagali odganjati polže. Za zaščito vaših jagod pred talnimi škodljivci pa priporočamo uporabo Soil Tonic G in Soil Tonic E
Za osem lučk
Sestavine
Postopek
Jagode operite, očistite in posušite, nato pa jih pretlačite in jih po možnosti še precedite skozi sito. Skuhajte sladkor z dvema jušnima žlicama vode, počakajte, da se ohladi, nato pa ga zmešajte z jagodnim pirejem, sokom limete in jogurtom. Stepite jajčni beljak in smetano, dokler mešanica ne postane čvrsta, nato pa enakomerno vmešajte v preostale sestavine.
Počakajte, da sadna mešanica zmrzne v ploščatem kovinskem pladnju v zamrzovalniku in jo od časa do časa (približno vsake pol ure) premešajte. Modelčke dajte v zamrzovalnik. Ko bo mešanica napol zmrznjena, jo nadevajte v modelčke, vstavite sladoledne paličke in počakajte, da še 3–4 ure zmrzuje v zamrzovalniku.
Preden lučke postrežete, jih na kratko dajte pod vročo vodo. Pa dober tek!
Zaupajte nam vaše vprašanje in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.