Dobra prst je osnova za optimalno rast rastlin in s tem tudi za lep vrt. Če je zemlja pusta in zbita, si lahko pomagate s kompostom. Dodatek humusa izboljša prepustnost, zadrževanje vode in zračnost zemlje. Poleg tega kompost oskrbuje rastline s hranili in elementi v sledovih. Tudi z ekološkega vidika je recikliranje organskih odpadkov na vrtu zelo smiselno – in je običajna praksa že stoletja.
Odprti kompostniki so običajno cenejši od zaprtih sistemov. Poleg tega lahko v odprtem lažje nadzorujete proces kompostiranja. Idealno za kompostiranje je, da so na razpolago 3 do 4 kompostniki, tako lahko enostavneje razdelite različno zrele kompostne kupe.
Sredi poletja poskrbite za enakomerno porazdelitev vlage – če se kompost izsuši, bo prenehal tudi s procesom razkrajanja.
Poskus vlažnosti: vzemite pest materiala in ga stisnite skupaj. Če se vzorec drobi, je kompost presuh. Potrebno ga je navlažiti in po možnosti ponovno premešati. Če lahko iztisnete vodo, je kompost premoker. V tem primeru vam bo kot pokrivalo pomagala slamnata zastirka, vanjo pa dodajte tudi sesekljane lesne odpadke.
Za kompostnik izberite senčno mesto, na primer pod drevesom. Tu se vsebina v vročih poletnih dneh ne izsuši tako zlahka in proces kompostiranja poteka hitreje.
Da bi kompost uspel, ne potrebujete le dobrega kompostnika z optimalnim prezračevanjem. Termometri in pospeševalniki komposta so prav tako pomembna orodja za izdelavo popolnega komposta. Odličen pospeševalnik komposta je: COMPO BIO pospeševalec kompostiranja.
Za pripravo gredic zelenjavnega vrta in lončnic je potreben čim bolj droben kompost. Zato je priporočljivo grobe komponente presejati, da dobite čim bolj rahel kompost. Za sito komposta lahko uporabite preprost lesen okvir, ki ga prekrijete z ustreznim kosom pravokotne žice, s premeri lukenj okoli 10 mm. Kompost lahko presejete kar nad samokolnico ali pa nad kompostnikom, ki ga uporabljate le za »fin« kompost.
Za uporabo izboljšanja tal pa lahko uporabite bolj grob kompost, saj grobe komponente spodbujajo prezračevanje in dolgoročno zagotavljajo tla s hranili.
Če so se skoraj vsi deževniki umaknili iz komposta nazaj v zemljo, je zanesljiv znak, da so procesi pretvorbe v glavnem zaključeni in je kompost »zrel«. Po 6-12 mesecih boste dobili končen in kvaliteten kompost.
Zaupajte nam vaše vprašanje in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.