Hladnilnik je nadvse praktičen človeški izum. Ko se z vrta vrnemo s polno košaro domačih pridelkov, jih lahko hitro pospravimo na police hladilnika in jim tako podaljšamo svežino. Spodnji deli hladilnika, v katerih so temperature običajno nekoliko nižje, so najbolj primerni za shranjevanje sadja in zelenjave. Na primer, borovnice, kolerabo, brokoli, fižol, korenje in različne solate lahko tam ohranimo sveže dlje časa.
A pozor, vseh živil v hladilniku vendarle ne smemo shranjevati, saj ob prenizkih temperaturah izgubijo svežino in okus.
Banana, izjemno priljubljeno tropsko sadje, ni navajeno na nizke temperature. Če jih vseeno postavimo v hladilnik, lahko pričakujemo rjave madeže, sadež pa lahko izgubi okus. Bolje je, da banane hranimo pri sobni temperaturi in brez neposredne sončne svetlobe. Še dlje se bodo ohranile, če jih obesimo na višji prostor.
Za shranjevanje v kuhinji so najboljši glineni lunci z luknjicami. Še boljše je, če jih lahko shranjujemo v dobro prezračeni kleti, na temnem, hladnem in suhem prostoru. Če je prostor preveč vlažen, česen in čebula htreje plesnita, v hladilniku pa izgubita svojo značilno aromo.
Paradižnike je najboljše shranjevati na hladnem – a ne preveč hladnem mestu. V hladilniku plodovi, bogati z vodo, hitro izgubijo okus, lahko razvijejo lise in v določenih okoliščinah celo hitreje plesnijo. Da bi zelenjava ostala sveža nekaj dni, jo položite na zračno mesto, na primer na pladenj. V idealnem primeru se paradnižnik shranjuje pri temperaturah okoli 15 stopinj Celzija. Druga možnost je tudi shranjevanje pri sobni temperaturi.
Pozor! Enako kot jabolka, tudi paradižnik oddaja plin etilen, zaradi česar drugo sadje in zelenjava zori hitreje in se zato hitreje pokvari. Zato je priporočljivo, da paradižnik vedno hranite ločeno od drugega sadja in zelenjave.
Tudi avokado ima raje malo toplejše razmere – hladilnik torej ni nujno najboljša izbira. Boljše je, da ga shranjujemo na sobni temperaturi. Če je avokado že povsem zrel, je najboljše, da ga takoj predelamo, kratek čas pa bo zrel sadež zdržal tudi v hladilniku. Ker pa običajno kupimo še nezrele sadeže, shranjevanje pri sobni temperaturi zagotavlja, da plodovi še zorijo.
Za agrume, kot je limona, v hladilniku ni prostora. Če shranjujete limone pri prenizkih temperaturah, morate pričakovati izgubo okusa. Na sobni temperaturi in celo v nekoliko hladnejših razmerah pa limone ostanejo sveže približno en do dva tedna. Sadje je najbolje hraniti tako, da zrak dobro kroži – na primer v košari s sadjem.
Zaupajte nam vaše vprašanje in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.