Moj račun  
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Hitra dostava
Poskrbimo, da je vaše naročilo odpremljeno in dostavljeno v najkrajšem možnem času.
Široka ponudba
V naši spletni trgovini lahko izbirate med več kot 600 izdelki visoke kakovosti.
Varen nakup
Nakupujte brez skrbi, vaši podatki so pri nas na varnem.
Strokovnost in kakovost
Smo strokovnjaki na področju nege in varstva rastlin, zato ponujamo le kakovostne izdelke.

Shranjevanje živil: Sadje in zelenjava, ki ne spadata v hladilnik

Splošno | 6 septembra, 2021
Shranjevanje živil

Hladnilnik je nadvse praktičen človeški izum. Ko se z vrta vrnemo s polno košaro domačih pridelkov, jih lahko hitro pospravimo na police hladilnika in jim tako podaljšamo svežino. Spodnji deli hladilnika, v katerih so temperature običajno nekoliko nižje, so najbolj primerni za shranjevanje sadja in zelenjave. Na primer, borovnice, kolerabo, brokoli, fižol, korenje in različne solate lahko tam ohranimo sveže dlje časa.

A pozor, vseh živil v hladilniku vendarle ne smemo shranjevati, saj ob prenizkih temperaturah izgubijo svežino in okus.

Banane

Banana, izjemno priljubljeno tropsko sadje, ni navajeno na nizke temperature. Če jih vseeno postavimo v hladilnik, lahko pričakujemo rjave madeže, sadež pa lahko izgubi okus. Bolje je, da banane hranimo pri sobni temperaturi in brez neposredne sončne svetlobe. Še dlje se bodo ohranile, če jih obesimo na višji prostor.

Česen in čebula

Za shranjevanje v kuhinji so najboljši glineni lunci z luknjicami. Še boljše je, če jih lahko shranjujemo v dobro prezračeni kleti, na temnem, hladnem in suhem prostoru. Če je prostor preveč vlažen, česen in čebula htreje plesnita, v hladilniku pa izgubita svojo značilno aromo.

Paradižnik

Paradižnike je najboljše shranjevati na hladnem – a ne preveč hladnem mestu. V hladilniku plodovi, bogati z vodo, hitro izgubijo okus, lahko razvijejo lise in v določenih okoliščinah celo hitreje plesnijo. Da bi zelenjava ostala sveža nekaj dni, jo položite na zračno mesto, na primer na pladenj. V idealnem primeru se paradnižnik shranjuje pri temperaturah okoli 15 stopinj Celzija. Druga možnost je tudi shranjevanje pri sobni temperaturi.

Pozor! Enako kot jabolka, tudi paradižnik oddaja plin etilen, zaradi česar drugo sadje in zelenjava zori hitreje in se zato hitreje pokvari. Zato je priporočljivo, da paradižnik vedno hranite ločeno od drugega sadja in zelenjave.

Avokado

Tudi avokado ima raje malo toplejše razmere – hladilnik torej ni nujno najboljša izbira. Boljše je, da ga shranjujemo na sobni temperaturi. Če je avokado že povsem zrel, je najboljše, da ga takoj predelamo, kratek čas pa bo zrel sadež zdržal tudi v hladilniku. Ker pa običajno kupimo še nezrele sadeže, shranjevanje pri sobni temperaturi zagotavlja, da plodovi še zorijo.

Limone

Za agrume, kot je limona, v hladilniku ni prostora. Če shranjujete limone pri prenizkih temperaturah, morate pričakovati izgubo okusa. Na sobni temperaturi in celo v nekoliko hladnejših razmerah pa limone ostanejo sveže približno en do dva tedna. Sadje je najbolje hraniti tako, da zrak dobro kroži – na primer v košari s sadjem.

Preberite si tudi

Spletno mesto www.metrob.si uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih