OBVESTILO: Zaradi praznikov bo podjetje Metrob med, 29.3.2024, od 13.00 dalje, in do vključno 1.4.2024 zaprto. Vsa spletna naročila bomo odpremili po 2. 4. 2024. Hvala za razumevanje.
Moj račun  
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Hitra dostava
Poskrbimo, da je vaše naročilo odpremljeno in dostavljeno v najkrajšem možnem času.
Široka ponudba
V naši spletni trgovini lahko izbirate med več kot 600 izdelki visoke kakovosti.
Varen nakup
Nakupujte brez skrbi, vaši podatki so pri nas na varnem.
Strokovnost in kakovost
Smo strokovnjaki na področju nege in varstva rastlin, zato ponujamo le kakovostne izdelke.

Sajenje borovnic, korak za korakom

Splošno | 7 septembra, 2022
Sajenje borovnic

Ljubitelji borovnic bi vsekakor morali razmisliti o gojenju teh modrih vitaminskih bombic na svojem vrtu. Z malo znanja in izkušenj bodo borovnice namreč uspevale tudi na domačih vrtovih. V nadaljevanju smo pripravili nekaj nasvetov, da bo letina borovnic kar najbolj bogata.

Borovnice lahko sadimo skoraj celo leto. Najboljši čas sajenja pa je še vedno jeseni od oktobra do sredine novembra.

1. Podaljšajte letino z več sortami borovnic

Če posadite več sort z zgodnjim, srednje zgodnjim in poznim zorenjem, na primer ‘Duke’, ‘Patriot’ in ‘Elliott’, boste od junija do septembra z borovnicami dobro preskrbljeni.

2. Borovnice potrebujejo zastirko

Borovnice uspevajo le na kislih, humusnih in rahlih tleh. Pred sajenjem izkopljite jamo globine 35 do 40 centimetrov in premera približno 100 centimetrov. Jamo napolnite v enakih delih s substratom – priporočamo RASTI zemljo za ameriške borovnice, in zastirko iz grobega lubja iglavcev, denimo COMPO BIO lesni sekanci. Grm zasadite nekoliko globlje, kot je bil v loncu, in zakrijte z zastirko iz lubja.

Lesni sekanci compo bio
COMPO BIO lesni sekanci
Čas uporabe: celo leto

9,80  - 14,20 

Poglej izdelek
Rasti zemlja za ameriške borovnice
Čas uporabe: pomlad, poletje, jesen
12,08 
Poglej izdelek

3. Zalivanje in gnojenje

Ker imajo borovnice plitve korenine in ne morejo dobro izkoristiti zalog vode v globljih plasteh zemlje, jih morate v sušnih obdobjih obilno zalivati in vsake tri do štiri dni zgornjo plast zemlje (10 do 15 centimetrov globoko) dobro navlažiti. Priporočamo, da borovnice zmerno gnojite, uporabite lahko Rasti pHLow namensko gnojilo za rastline kislih zemljišč.

Rasti pHLow gnojilo za kisloljubne rastline
Čas uporabe: pomlad, poletje
8,70 
Poglej izdelek

4. Obrezovanje

Od četrtega leta dalje je treba borovnice vsako leto redčiti in pomlajevati.

Pri rezu borovnic je potrebno najprej odrezati vse vejice, kjer smo že obrali sadeže, tik nad mlajšim stranskim poganjkom. Nato odrežemo vse štiri leta stare veje (prepoznamo jih po razpokanem, olesenelem lubju) neposredno nad tlemi. Pustimo pa ustrezno število močnih mladih poganjkov z gladkim, zelenim ali sijoče rdečim lubjem.

Odstranijo naj se tudi šibki novi poganjki. Če na voljo nimamo dovolj ustreznih novih poganjkov, odrežemo nekaj starejših poganjkov v višini kolena. Ti nato tvorijo nove stranske poganjke in na njih po dveh do treh letih nastanejo cvetovi in novi sadeži.

5. Najboljši čas za sajenje borovnic je jeseni ali spomladi

 

Borovnice lahko sadimo skoraj celo leto. Najboljši čas sajenja pa je še vedno jeseni od oktobra do sredine novembra in nato spet spomladi od marca do konca aprila.

Pri nakupu se prepričajte, da ima grm zdrave in čvrste korenine in tri do štiri enakomerno razporejene veje.

Še posebej v poletnih mesecih pogosto kupimo grme borovnic, ki se še niso dovolj ukoreninili. Rezultat: Ko grm vzamemo iz lonca, se ne ukorenini dovolj, posledica pa je pomanjkanje vode in hranil.

6. Gojenje borovnic v loncih

Za gojenje v lončkih in kadeh so primerne kompaktno rastoče borovnice, na primer »Sunshine Blue« ali »Pink Breeze«. Tudi nova vrsta »Pink Lemonade« z dekorativnimi, rožnato-rdečimi jagodami, se prav tako dobro spopada z omejenim prostorom za korenine. Zlasti na sončnih legah jih moramo poleti zalivati vsak dan, hkrati pa poskrbeti, da lahko odvečna voda hitro odteče. Najbolje je, da v dno lončka izvrtamo še nekaj dodatnih lukenj. Prav tako moramo vsake dve do tri leta borovnice presaditi v grobo strukturirano zemljo, primerno za rastline kislih zemljišč, kot je Rasti zemlja za ameriške borovnice.

7. Plevel moti rast borovnic

Borovnice živijo v sožitju s posebnimi koreninskimi glivami (mikoriza). Gobe sproščajo minerale iz zemlje in jih dajejo na voljo grmovju. Korenine plevela pa naselijo zemljo z drugo vrsto gliv, ki ta proces zavirajo. Rezultat je, da borovnice lahko absorbirajo manj hranil in trpijo zaradi zaostale rasti.

Pomembno: plevel pod borovnicami vedno odstranjujemo ročno – občutljiv koreninski sistem grmovja lahko pri okopavanju poškodujemo!

8. Zaščitite borovnice pred škodljivci

Kosi, škorci in vrane nas pogosto prehitijo pri obiranju borovnic, zato namestimo zaščitno mrežo za ptice na preprostem lesenem okvirju. Vedno pogosteje se pojavlja še en škodljivec, zlasti v toplejših regijah: ličinke plodove vinske mušice. Zanesljivo zaščito zagotavlja le zelo gosta bela zaščitna mreža za zelenjavo, z velikostjo okenca 0,8 milimetra. Mrežo namestite, ko se začnejo plodovi barvati, in jo takoj po obiranju zrelih borovnic znova odstranite.

9. Vrste borovnic

Ameriške borovnice izvirajo iz Severne Amerike in tvorijo do dva metra visoke grme, odvisno od sorte. Lupina je temno modra, notranjost 15 do 20 mm velikih plodov pa je bledo zelena ali bela, odvisno od stopnje zrelosti. Jagode ostanejo sveže in hrustljave v hladilniku tri do pet dni. Grmičevje gozdne borovnice je visoko le 30 do 50 centimetrov, plodovi so temno vijolične barve. Sok pušča modro-črne sledi na ustnicah, prstih in oblačilih. Majhne, mehke jagode hitro fermentirajo in jih je treba uporabiti takoj po obiranju.

10. Borovnice obirajte ob pravem času

Plodovi, ki rastejo v gostih grozdih na koncu poganjkov, pri borovnicah postopoma zorijo dva do tri tedne. Približno teden dni po tem, ko je lupina postala modra, je aroma popolna! Jagode, ki se še vedno svetijo rdečkasto ali celo zelenkasto ob steblu, imajo kisel ali blag okus.

Sadje, namenjeno kasnejši porabi, je treba pobrati zgodaj zjutraj, jagode, ogrete na soncu, pa lahko pojeste takoj!

Preberite si tudi