Tako kot druge citruse, je potrebno tudi limonovec občasno obrezati, da tvori lepo krošnjo in obrodi veliko sadja.
Limonovec lahko obrezujete vse leto, vendar je za večje popravke krošnje najboljši čas zelo zgodnja pomlad, okoli februarja. Limonovec ima nato še celo sezono čas, da oblikuje nove močne poganjke.
Kako obrezati limonovec, je odvisno od več dejavnikov. Najprej je pomembna starost drevesa, seveda pa tudi cilj, ki ga želite doseči z obrezovanjem. Je drevo še mlado in bi ga morali z obrezovanjem oblikovati? Ali pa gre za starejše drevo, ki le redko rodi sadje in ga je treba z rezom spodbuditi k novi vitalnosti? V nadaljevanju si lahko preberete najpomembnejše o obrezovanju limonovca, vse pa je možno enostavno prenesti na druge citruse, kot so kumkvat, pomaranča ali mandarina.
Če želite harmonično oblikovano krošnjo, morate rast mlade rastline usmeriti. Enakomerno osnovno strukturo lahko dosežete, če najmočnejši osrednji poganjek skrajšate za približno tretjino in ga pritrdite na navpično palico. Tako kot mnoge rastline citrusov, tudi limonovec nima prevladujočega glavnega poganjka, ampak pogosto več osrednjih poganjkov.
Zato je pomembno, da po izbiri vodilnega poganjka odrežete vse druge »konkurenčne« poganjke kar pri dnu.
Nato izberemo tri do štiri močne stranske veje okoli osrednjega poganjka in odstranimo odvečne poganjke. Tudi stranske poganjke skrajšamo za približno tretjino in jih privežemo, če je to potrebno.
Pri obrezovanju limonovca, je pomembna pravilna rez: stranske poganjke skrajšamo nekaj milimetrov za popkom na spodnji ali zunanji strani poganjka. Če se osrednji poganjek rahlo nagne na eno stran, mora zgornji stranski popek po rezu kazati v nasprotno smer.
Ko je osnovna struktura krošnje vzpostavljena, po enem do dveh letih niso potrebni posebni ukrepi rezanja. Občasno pa lahko krošnjo limoninega drevesa nekoliko razredčimo, če postane pregosta.
Če želite to narediti, odrežite neugodno postavljene veje neposredno pri dnu.
Odrežite tudi eno od vej, ki se križajo ali drgnejo druga ob drugo.
Pri redčenju krošnje limoninega drevesa je pomembno, da motečih vej ne skrajšamo, temveč popolnoma odrežemo.
Razlog: skrajšani poganjki se ponovno razvejajo. Tu pa obstaja ena izjema: vse veje, ki so obrodile, po obiranju odrežemo približno na polovico, tako da nastane nov, vitalen sadni les.
Zaupajte nam vaše vprašanje in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.