Metrobove zgodbe

Kmetija Majerič

Ponosen na svojo pot in ponosno po svoji poti navdihujoče stopa Branko Majerič, kmetovalec iz Moškanjcev. Obiskovalca ne premakne samo neskončnost njegovih obdelovalnih površin, ki so položene v naročje ptujskega polja med reko Dravo in Pesnico, mestoma Ptuj in Ormož, pač pa tudi pronicljiva vizija in nalezljiva gorečnost v očeh lastnika, g. Majeriča.


 

Kmetija na Ptujskem polju je namreč ena izmed prvih v Sloveniji, kjer se pri pridelavi poljščin uporablja minimalna obdelava tal - način kmetovanja, ki se pri obdelavi tal poslužuje krožnega gibanja, pri čemer se uporablja orodje s t.i. spodnjim zajemom. Na ta način se zemlja premeša ne da bi se razbila s silo in posledično se struktura tal ohranja.

 

Njegove roke vam ljubeče podajo njihove najbolj prepoznavne pridelke:

Ptujski lük  - vir dobrega
Ptujski lük – vir dobrega, kot pozdravlja tabla ob vstopu na kmetiji.
Na kmetiji Majerič boste lahko lahko našli ptujski lük, ki je slovenska avtohtona sorta čebule, ki jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let. Je posebnega izgleda in okusa, zato je pridobil oznako zaščitena geografska označba. Kmetija Majerič je ena izmed glavnih pridelovalcev ptujskega lüka, letno ga odvisno od vremenskih razmer pridela 15 – 30 ton.

 

Čese-m – začimba življenja

Po istih tehnoloških smernicah kot pridelujejo ptujski luk, pridelujejo tudi česen. Razvili so svojo blagovno znamko čese -m, ki je posebej prilagojen klimatu ptujskega polja, med te sodi lahka prodnata tla, ki daje česnu posebno močan okus.

Poleg luka in česna na svojih 40 ha prideluje tudi sojo in koruzo.

 

Dobrodošli na kmetiji Majerič! Ne samo slovensko, ampak tudi pridelano na slovenski zemlji! 

Kmetija Majerič - Ptujsko polje
Moškanjci 22
2272 Gorišnica

 

 

 

Metrobove zgodbe

Aktualne novice