Metrob novice

Priprave na stekleničenje vin

Bistrenje

Po končanem vrenju moštov je čas, da opravimo pretoke in filtracije vina. Možnosti filtracij je več, najbolj pogosta pa je ploščna oz. naplavna filtracija. Pred filtracijo je potrebno vino zbistriti, saj tako dosežemo boljši rezultat filtracije. 

Bistrenje opravimo z uporabo čistil, kot so: SIHA Puranit (stabilizacija beljakovin), SIHA Tekoča želatina, Becosol...


Prve filtracije

Za naplavno filtracijo uporabimo Kieselgour (Becogur) primernega tipa (npr. Kieselgour 200, Kieselgour 3500 v kombinaciji z Kieselgour 1200 ali kakšna druga kombinacija).
Za ploščno filtracijo uporabimo grobe slojnice, kot so Europor K3, K5, K7 ali slojnice Becopad 550, Becopad 450, Becopad 350.


Kontrola žvepla

Po izvedeni filtraciji je potrebna kontrola prostega žvepla. Uporabimo SIHA SulfoLiq K15, tekoče žveplo, za pravi odmerek glej tabelo:

ciljna količina SO2 v moštu/vinu odmerek SIHA SulfoLiq K15
mg/l ml/100 l
10 6,7
20 13,3
30 20
40 26,7
50 33,3
60 40
70 46,7
80 53,3
90 60
100 66,7

Primer: V mladem vinu izmerimo vrednost žvepla 10 mg/l, naša ciljna vrednost je 30 mg/l. V tabeli odčitamo potreben odmerek pri količini SO2 20 mg/l. Torej v tem primeru dodamo 13,3 ml/100l tekočega žvepla SIHA SulfoLiq K15.

Zakaj SIHA SulfoLiq K15?

- Manjše izhlapevanje in manj neprijetnih vonjav v primerjavi z drugimi žveplastimi kislinami.
- Znatno manjši potencial tveganja za zdravje uporabnika.
- Enostavno doziranje in manjši odmerek: potreben 3x manjši odmerek kot pri žveplasti kislini  (npr. 50ml/hl SulfoLiq K15 je ekvivalenten odmerku 150ml/hl žveplaste kisline).


Priprave na stekleničenje

Pred stekleničenjem moramo poskrbeti za stabilnost vin:

- za stabilizacijo beljakovin uporabimo SIHA Puranit- (opravimo Bento test),
- za stabilizacijo vinskega kamna uporabimo SIHA Metavinsko kislino ali CMC),

- za morebitno potrebno korekcijo kislin uporabimo Sihadex.
- pred vsakim stekleničenjem vin moramo narediti tudi sterlino filtracijo. V ta namen uporabimo Becopad 170 ali Becopad 120 oz. EUROPOR K 60)


Uporabite tudi kvalitetne zamaške - zamaški Delfin omogočajo optimalno zorenje kakovostnih vin, so iz naravne plute in imajo izjemne zapiralne lastnosti.

 

Omenjeni artikli

Metrobove zgodbe

Aktualne novice